Sortida amb els voluntaris del projecte LIFE medCLIFFS a Llançà

El passat dissabte 4 de novembre es va fer una sortida amb voluntaris als trams N39 i N40 de Llançà. L’objectiu principal es centrava a resoldre dubtes metodològics per fer el seguiment de les espècies invasores als trams triats pels voluntaris. També vam aprofitar per identificar algunes d’aquestes plantes que vam poder observar durant el recorregut.

L’itinerari va començar al nord-oest de Llançà a la platja de l’Argilera, inici del tram N39, cap amunt. Just passada la platja Grifeu, en un talús rocallós a la vora del mar, vam localitzar una espècie que apareix molt ocasionalment escapada de jardí, Aloe perfoliata, la qual presentava dues rosetes de fulles amb escaps florals ja secs.

Aloe perfoliata al tram N39, una espècie que trobem molt ocasionalment escapada de jardins (foto C. Gómez-Bellver, a l’iNaturalist).

El passeig va arribar fins a gairebé el final del tram N40, per després retornar al punt d’origen. Durant aquest recorregut vam trobar altres espècies ornamentals subespontànies, com són Portulacaria afra (didiederàcies), Crassula tetragona (crassulàcies) i Iris ×germanica (iridàcies), o l’al·lòctona d’ambients ruderals Mirabilis jalapa (nictaginàcies). Aquesta sortida també ha estat útil per a observar i comentar alguns aspectes sobre diverses espècies invasores de les quals es fa el seguiment: Arundo donax (gramínies), Agave americana (agavàcies), Carpobrotus spp. i Mesembryanthemum cordifolium (dues mesembriantemàcies), Kalanchoe ×houghtonii  (crassulàcies), Oxalis pes-caprae (oxalidàcies), Senecio angulatus (compostes), Pittosporum tobira (pitosporàcies) i Opuntia ficus-indica (cactàcies), aquesta darrera generalment afectada per la caparreta.

Agave americana en mig d’una catifa d’Oxalis pes-caprae a la zona dels transsectes (foto de l’usuari fulgreen a l’iNaturalist, el 15/1/2023 al nord de la platja Grifeu).

Aquesta sortida havia estat proposada per part d’un voluntari recent, que farà el seguiment de tres trams a la banda sud-est de Llançà i que es va mostrar molt proactiu preguntat molts dubtes. Això va permetre repassar alguns conceptes importants de la tasca de monitoratge de les espècies d’interès pel projecte. Cal dir que encara resten alguns trams del sector nord de la Costa Brava per ser “apadrinats” per algun voluntari… animeu-vos! Teniu tota la informació a Flora catalana.net.

Un cop acabada l’activitat, i com ja és costum, es va fer un esmorzar de germanor, on es va recordar que la propera sortida es farà el dissabte 25 de novembre. Però en aquest cas serà una mica diferent de les sortides normals. Com ja es va fer al setembre a Mas Caials, donarem una visió general de les característiques principals de l’hàbitat HIC 1240. Aquest està conformat per un seguit de singulars àrees que contenen un ecosistema d’una gran influència marina on creixen diverses espècies autòctones protegides. Però actualment es troba sota amenaça, especialment a causa de l’impacte humà i el de les espècies invasores. En aquest sentit, cal ressaltar alguns endemismes que es troben sota un cert grau de perill, com són diverses espècies d’ensopegueres (Limonium spp.) i especialment la petita umbel·lífera Seseli farreny, considerada en perill d’extinció. Aquest és l’hàbitat que volem millorar durant el projecte LIFE medCLIFFS.

Malgrat que el dia va ser gris i fins i tot va caure un petit plugim, finalment ens va saludar el sol com a cloenda perfecta per a una sortida agradable i profitosa per totes les parts.

Foto de grup.

 

 

 

Text: Carlos Gómez-Bellver.