A través d’una perspectiva integradora, LIFE medCLIFFS treballa en les quatre àrees clau que limiten la gestió eficaç de les plantes invasores.
LIFE medCLIFFS desenvoluparà diverses eines que permetran integrar la conservació de la biodiversitat en el mercat, per tal de prevenir la introducció de noves plantes invasores o potencialment invasores. Això es farà mitjançant:
a. Sensibilització dels sectors ornamental i de turisme/oci, i del públic en general.
b. Desenvolupament de l’actualització del marc legal per a la prevenció i control de plantes invasores.
c. Elaboració d’una llista de consens (espècies ornamentals invasores a evitar), d’una llista de vigilància (espècies ornamentals potencialment invasores) i d’una llista blanca (espècies ornamentals no invasores).
d. Elaboració i promoció de l’adscripció voluntària a un codi de conducta i etiqueta de qualitat per a garantir una producció, venda i ús de plantes ornamentals que eviti la propagació de plantes invasores o potencialment invasores.
LIFE medCLIFFS implementarà dues xarxes participatives per tal de detectar de forma ràpida la presència de plantes invasores i fer-ne el seguiment en zones prioritàries, mitjançant:
a. Sensibilització de la població local, turistes i públic en general i foment de la seva participació en una plataforma de ciència ciutadana en línia (Xarxa d’Observadors Locals-LIFE medCLIFFS · iNaturalist), per tal d’aconseguir un mínim de 600 observacions/any.
b. Formació a 200 voluntaris i dinamització d’una Xarxa de Voluntaris Experts per al seguiment de 30 espècies de plantes invasores en àrees litorals seleccionades pel seu elevat risc d’invasió (100 transsectes de costa, 1 km/transsecte, dos cops l’any).
LIFE medCLIFFS millorarà la capacitat de resposta davant l’evolució de la distribució de les plantes invasores detectades, a través de:
a. Posada a punt d’un sistema per a l’avaluació del risc d’invasió i predicció de la propagació de les plantes invasores a Cap de Creus (Carpobrotus spp., Opuntia spp. i Gazania rigens) i Costa Brava (30 espècies d’invasores potencials), elaborant mapes de risc que permetin prioritzar la vigilància i/o control en les zones de major risc.
b. Integració de l’eina desenvolupada i validada per a l’hàbitat 1240, a escala regional (Catalunya).
c. Cerca activa del potencial d’aplicació d’aquesta eina a nivell nacional i mediterrani/europeu, així com en altres hàbitats amb problemàtiques similars.
LIFE medCLIFFS millorarà els protocols actuals disponibles, o en crearà de nous, per a l’erradicació, control i contenció de les plantes invasores més severes que afecten l’hàbitat 1240 a Cap de Creus, mitjançant:
a. Aplicació demostrativa de treballs verticals i tècniques de control químic i biològic selectiu en ungla de gat (18 ha Carpobrotus spp.), figuera de moro (18 ha Opuntia spp.) i gazània (11 ha Gazania rigens) que comprometen la conservació de tres espècies endèmiques (Limonium geronense, L. tremolsii i Sesseli farrenyi), tant en el medi natural com en jardins privats.
b. Desenvolupament i publicació dels nous protocols d’erradicació i d’una estratègia coordinada per actuacions en jardins privats.
c. Transferència dels nous protocols a gestors del medi, a nivell regional, nacional i mediterrani/europeu.