LIFE medCLIFFS a la 4a Setmana de Conservació de Plantes Mediterrànies (4th MPCW)

L’equip de LIFE medCLIFFS presenta un dels seus pòsters.

Del 23 d’octubre al 27 s’ha celebrat la 4a Setmana de Conservació de Plantes Mediterrànies (4th MPCW), a la ciutat de València. Aquest esdeveniment biennal, en aquest cas organitzat pel Centre d’Investigació i Experimentació Forestal (CIEF, Generalitat Valenciana) i el Jardí Botànic de la Universitat de València (JBUV), en col·laboració amb la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i el Fons de Col·laboració per a Ecosistemes Crítics (CEPF) ha proporcionat una plataforma destacable per a discutir i aprendre sobre estratègies de conservació de plantes mediterrànies.

En aquesta ocasió, la 4th MPCW ha reunit un públic de més de 200 assistents de la comunitat científica i tècnics especialitzats en la conservació de plantes i restauració d’ecosistemes mediterranis. Entre els assistents es trobava l’equip del projecte LIFE medCLIFFS representat per la Neus Nualart , que exerceix com a conservadora de l’herbari, investigadora de l’Ajuntament de Barcelona i subdirectora de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), el Jordi López Pujol, científic titular de  l’IBB-CSIC, i l’Arnau Bosch Guiu, tècnic del projecte LIFE medCLIFFS.

L’Arnau Bosch presenta la modelització de mapes de risc.

Al llarg de la setmana es van oferir una àmplia gamma d’activitats, des de sessions plenàries amb experts, fins a xerrades temàtiques. La 4th MPCW va subratllar la importància de preservar la flora única i diversa que es troba a la regió Mediterrània i va mostrar l’enfocament holístic de la seva conservació, que integra la gestió d’espècies invasores, la restauració ecològica, la preservació d’espècies vegetals autòctones, l’educació ambiental i la divulgació científica.

Entre els molts projectes que es dediquen a la conservació de plantes mediterrànies, el projecte LIFE medCLIFFS va tenir ocasió de ser entre ponents del congrés, que va ser una gran oportunitat per difondre la rellevància i els objectius principals del projecte LIFE medCLIFFS. A més, es va poder explicar amb més detall algunes de les accions que s’estan portant a terme dintre del marc del projecte. Això es va fer mitjançant dues presentacions orals amb els títols: “Modelitzant mapes de risc d’invasió de plantes invasores: aplicat als penya-segats del mar Mediterrani amb espècies endèmiques” i “Una xarxa de voluntariat i observadors de LIFE medCLIFFS: una eina eficient per la detecció de plantes invasores a la Costa Brava”. Paral·lelament, també es va presentar el pòster “Com un projecte LIFE pot millorar el coneixement florístic: noves dades de distribució de flora al·lòctona a la Costa Brava”. A més a més, durant el congrés es va tenir l’oportunitat de conèixer altres especialistes que es dediquen a la gestió de plantes invasores a penya-segats del Mediterrani, amb els quals es pensa establir xarxes de col·laboració i d’intercanvi d’informació.

L’ecosistema 1240 visitat durant el congrés.

Gràcies a la 4th MPCW també es va  poder assistir a una sortida de camp a un exemple de l’ecosistema 1240 de la Comunitat Valenciana, a Alacant, on es van observar diferents estratègies de gestió d’aquest ecosistema, com les microreserves i els resultats del pla de conservació de la Silene hifacensis. No obstant, també es van observar alguns individus d’espècies invasores com l’Opuntia stricta i l’Agave americana a les àrees gestionades.

Esperem que aquesta setmana tingui un impacte positiu en el futur de la conservació de plantes mediterrànies. La 4th MPCW ha reafirmat la nostra dedicació a la causa i ha renovat el nostre entusiasme per continuar la nostra tasca amb el projecte LIFE medCLIFFS.

 

Text: Arnau Bosch.