Celebrem la 1a TROBADA DE VOLUNTARIAT LIFE medCLIFFS

21 Octubre 2023, IBB, Barcelona

L’Institut Botànic de Barcelona, a Montjuïc, va acollir el passat 21 d’octubre de 2023 la primera trobada anual de la Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS, que ha servit per presentar els primers resultats obtinguts a partir de les dades de camp recollides pel voluntariat del projecte. A aquesta trobada, organitzada per tres dels sis organismes públics que formen el consorci (IBB-CSIC, Museu de Ciències Naturals de Barcelona i associació Flora Catalana), hi van participar un total de 37 persones.

Voluntaris i organitzadors a la trobada.

El projecte LIFE medCLIFFS i la xarxa de voluntariat

La Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS es va crear en el marc del projecte LIFE medCLIFFS, un projecte de conservació de la natura que rep finançament del Programa LIFE de la Unió Europea. Amb una durada de 5 anys, LIFE medCLIFFS treballa per a la millora de la gestió de les espècies de flora invasora en àrees litorals, especialment en els penya-segats amb vegetació endèmica de la Costa Brava i Cap de Creus. En aquest tipus d’hàbitat hi creixen plantes endèmiques amenaçades, algunes d’elles, com Seseli farrenyi, són autèntiques joies botàniques perquè només creixen en unes poques i petites poblacions en l’àrea de Cap de Creus.

A banda de la detecció primerenca que es duu a terme a través de la Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS i de l’alerta ràpida que es desenvoluparà a través de la modelització del risc d’invasió, el projecte treballa també en la creació d’eines de prevenció dirigides a un millor ús de plantes per a jardineria, una de les causes principals de l’expansió de la flora invasora. Així mateix, també es treballa en la millora dels protocols d’erradicació de certes espècies invasores, com ara Carpobrotus sp., Opuntia sp. i Gazania rigens, a Cap de Creus, una de les àrees més afectades per aquesta problemàtica. D’aquesta manera, LIFE medCLIFFS vol fer front a les amenaces que actualment limiten una gestió eficient de les plantes invasores.

Dades obtingudes a través de la Xarxa de Voluntariat

Voluntaris reunits a l’IBB per començar la trobada.

Des del seu inici a la tardor de l’any 2022, un total de 89 persones han apadrinat 84 dels 104 transsectes marcats al llarg de la Costa Brava. Apadrinar un transsecte implica que, en aquests transsectes (trams d’1km de llargada que segueixen els camins de ronda), el voluntariat recull dades biològiques de diverses espècies de plantes al·lòctones que creixen en els penya-segats i camins de ronda de la Costa Brava, moltes d’elles invasores o amb caràcter invasor. Fins ara, s’han pogut recollir un total de 1277 observacions de 29 espècies de flora exòtica presents als penya-segats litorals.

Aquestes dades, validades per personal expert de l’Institut Botànic de Barcelona, són una peça fonamental per al LIFE medCLIFFS, perquè seran emprades per a l’avaluació del risc d’invasió de cada espècie a la Costa Brava. Aquesta avaluació es fa a través de l’aplicació d’un model desenvolupat a Austràlia i que cal adaptar a les condicions específiques de la Costa Brava. La gran dificultat de poder aplicar aquest model és la manca de dades relatives a la distribució i dispersió de les espècies de flora invasora en les nostres condicions. Per aquesta raó, tal com assenyala la Roser Melero, gestora del projecte, << la recollida de dades de camp per part de la Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS és imprescindible i molt valuosa>>.

Per tal que les dades recollides siguin consistents i tinguin la major qualitat possible, totes les persones que formen part de la Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS tenen a la seva disposició diferents materials i recursos informatius, com ara tríptics, claus dicotòmiques i videotutorials. Així mateix, abans de sortir a camp a observar i recollir dades de la flora al·lòctona present en els transsectes que han apadrinat, el voluntariat ha de realitzar un curs formatiu de 10 h que inclou dues sortides pràctiques. A més, periòdicament s’organitzen sortides de camp on els tècnics i experts de l’Institut Botànic de Barcelona acompanyen els voluntaris en la recollida de dades, per tal de resoldre tots els dubtes que puguin tenir, conèixer bé l’hàbitat dels penya-segats amenaçats i veure de primera mà l’impacte de la flora exòtica invasora sobre la flora autòctona.

Xerrades a la Sala Salvador i posterior visita al viver.

La Trobada del Voluntariat LIFE medCLIFFS

La Trobada del Voluntariat LIFE medCLIFFS es va allargar tot un dia, amb un bloc matinal d’intervencions tant per part del personal del projecte LIFE medCLIFFS com per part d’alguns voluntaris experts en àmbits relacionats amb les plantes invasores i la conservació de la natura.

En primer lloc, es va presentar l’estat actual de la xarxa, i una primera anàlisi de les dades aportades, que, tot i que en algun cas cal corregir, són de gran qualitat. Es va destacar la necessitat de voluntariat per cobrir la zona nord de la Costa Brava (des de Roses fins a Portbou), on més d’un 50 % dels transsectes encara estan pendents de ser apadrinats. Aquesta manca de dades pot ser un dels factors que fan distorsionar els resultats obtinguts, com és la riquesa en espècies de flora exòtica en diferents zones de la Costa Brava o la proporció de diferents classes d’edat per a una determinada espècie. Entre les espècies exòtiques més observades al llarg de la Costa Brava destaquen Opuntia ficus-indica (206 observacions) i Pittosporum tobira (198 observacions).

El Marc Riera explicant el comportament de plantes invasores.

Algunes dades interessants van ser les presentades per Carlos Gómez-Bellver (CSIC-IBB), que va explicar que arran del treball fet per a dissenyar els transsectes de la Xarxa de Voluntariat, <<va ser possible detectar per primera vegada diverses espècies al·lòctones com a subespontànies a la Costa Brava>>, és a dir, espècies exòtiques usades normalment en jardineria que han passat a créixer de forma espontània en el medi natural. Aquestes espècies suposen novetats a escala europea (Agave paryii, Cocculus laurifolius, Heptapleurum arboricola), peninsular (Asparagus falcatus, Brugmansia aurea), catalana (Aloe striata, Ficus pumila, Kleinia articulata, Phormium tenax), provincial (Girona: Agave ludica, Asparagus aethiopicus, Myoporum laetum, Wigandia urens, Bouganvillea glabra, Firurcarea seollana, Washingtonia filifera) o de la Costa Brava (Cyllindropuntia imbricata, Nicotiana tabacum, Opuntia canterae, Selnicereus undatus).

Jordi López-Pujol (CSIC-IBB), va demostrar que <<Montjuïc és un “punt calent” de plantes al·lòctones, és a dir, que presenta una major presència d’aquestes plantes que no pas altres zones del Mediterrani>> i que esdevé tant un punt d’entrada com un reservori de plantes exòtiques.

Igualment, alguns voluntaris de la xarxa van presentar els seus propis treballs: Marc Riera, estudiant de doctorat al CREAF, va presentar alguns dels resultats de la tesi que està duent a terme sobre patrons espacials i amplitud de nínxol en plantes invasores; Jean Ichter, ecòleg, va explicar els criteris per a l’elaboració de la llista vermella dels ecosistemes de França, amb especial atenció als penya-segats litorals amb vegetació endèmica; Martin Rausch, biòleg implicat en diversos projectes de ciència ciutadana a Alemanya, va presentar alguns projectes rellevants sobre seguiment de papallones i de plantes invasores.

Després de dinar, es va fer una visita al viver del Jardí Botànic de Barcelona, on des del 2019 mantenen una col·lecció ex-situ de Seseli farrenyi, un dels endemismes florístics que es vol afavorir amb el projecte LIFE medCLIFFS. Posteriorment, de la mà de l’associació Amics del Jardí Botànic de Barcelona, es va fer una visita guiada al jardí on es van poder observar espècies pròpies de diferents àrees del món amb clima mediterrani. La Trobada va finalitzar amb la visita a l’Herbari BC, el segon més important de l’estat espanyol, i al Gabinet Salvador, una col·lecció naturalista única a Europa.

 

Text: Roser Melero.