QUI SOM: La Diputació de Girona

La Diputació de Girona (DDGI) és una administració supramunicipal que proporciona suport tècnic i econòmic als 221 municipis de la província de Girona, inclosos els 26 municipis que conformen l’àrea de la Costa Brava.

L’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la DDGI té un paper directe en la gestió provincial mediambiental, proporcionant una gestió activa als municipis i promovent i liderant accions innovadores en el marc de programes europeus (Creixement verd, Protecció de la natura, Salut i benestar). És membre actiu d’organitzacions locals i nacionals de gestió i intervenció territorial com són la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), la Xarxa de Governs Locals + Biodiversitat i Europarc-Espanya.

Presentació dels jocs del projecte als Centres de Recursos Pedagògics de la Costa Brava.

Dins aquest Departament, hi ha el Servei de Medi Ambient que participa en el LIFE medCLIFFS i també compta amb el suport del Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA), òrgan consultiu i assessor dels ens locals dins de la Diputació de Girona per tal que els membres actuals puguin participar i col·laborar en la definició de polítiques ambientals que són competència de la Diputació.

El Servei de Medi Ambient de la DDGI té com a objectiu promoure la política mediambiental i de sostenibilitat a nivell local mitjançant el suport tècnic, el finançament de campanyes i la coordinació de programes d’educació mediambiental. Té una àmplia experiència en la gestió de la biodiversitat i els hàbitats naturals, ja que forma part dels òrgans de gestió de diferents espais protegits dins de la Xarxa Natura 2000: Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, ES5110001; Illa de Portlligat, al Parc Natural del Cap de Creus, ES5120007; La Fageda d’en Jordà i el volcà de Santa Margarida, al Parc Natural de la Zona de la Garrotxa, ES5120004; i Les Gavarres, ES5120010.

La Maria Guirado, tècnica de patrimoni natural a la Diputació de Girona, fa prospecció de zones amb plantes invasores.

Al llarg dels darrers 17 anys ha liderat múltiples projectes de control i gestió d’espècies exòtiques invasores, amb una atenció especial a la flora ornamental invasora, mitjançant actuacions directes de control d’espècies, l’elaboració d’un pla de gestió integral de la flora ornamental provincial, i la redacció i publicació en línia de protocols de gestió de les espècies més agressives (entre elles Carpobrotus sp. i Opuntia sp.), que actualment són els documents de referència a Catalunya.

El CILMA es va crear el 1999 amb l’objectiu de promoure el desenvolupament sostenible a nivell local. És un instrument cooperatiu d’adhesió voluntària on un total de 188 municipis i ens locals de la província de Girona treballen conjuntament per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la UNESCO. Desenvolupa un paper clau en la promoció de recursos d’educació ambiental, com són els jocs educatius LIFE medCLIFFS.

 

Text: Roser Melero, Maria Guirado i Judit Vilà.