Sortida del voluntariat LIFE medCLIFFS a Tamariu

El passat 3 de juny es va dur a terme la tercera sortida del Voluntariat LIFE medCLIFFS d’aquest 2023, en aquesta ocasió a Tamariu. Hi van assistir 13 persones i es van resseguir els transsectes C15 i C18, començant la sortida a la platja de Tamariu.

A més d’aprendre a reconèixer les plantes invasores o potencialment invasores, la sortida va servir també per resoldre dubtes als nous voluntaris de la Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS de com fer el seu seguiment i els criteris a aplicar per poder distingir les poblacions.

Participants de la sortida del voluntariat LIFE medCLIFFS a Tamariu

Espècies observades

Encara que aquests conceptes es repeteixen també es poden observar fets i situacions particulars en cadascuna d’aquestes sortides. D’aquesta manera hem pogut comprovar en diversos trams l’estat d’aparent expansió als penya-segats de Chenopodium nutans, Carpobrotus spp. (ungla de gat), Gazania rigens, Kalachoe ×houghtonii, Opuntia ficus-indica (figuera de moro), Pittosporum tobira (pitòspor), Senecio angulatus (seneci enfiladís) així com d’Arundo donax (canya) en sorres i roques a tocar del mar.

Observació d’alguns exemplars de Chenopodium nutans fent comparativa amb les fitxes de les espècies de seguiment. Crèdits: Neus Ibáñez

Altres plantes poden aparèixer de forma més puntual, encara que es poden retrobar a diversos trams. Vam observar algun exemplar escapat de Cotyledon orbiculata, Delosperma cooperi, Drosanthemum floribundum i Parthenocissus tricuspidata, entre d’altres.

 

A destacar

Delosperma cooperi (una forma poc comuna de flor blanca), al costat d’una ensopeguera (gènere Limonium) que apareix a la part inferior esquerra. Crèdits: Neus Ibáñez

Cal destacar el cas de Delosperma cooperi, una aizoàcia (de la mateixa família que les espècies del gènere Carpobrotus) planta de la qual vam observar dos individus, un d’ells creixent a tocar d’una ensopeguera (Limonium sp.), planta nadiua a la Costa Brava i pròpia d’aquest hàbitat. La seva capacitat de creixement i de recobriment del terreny pot arribar a cobrir i ofegar l’ensopeguera, com s’aprecia a la imatge. Aquest és un clar exemple del impacte negatiu que algunes espècies al·lòctones poden tenir sobre la flora local a la qual poden arribar a desplaçar.

 

Text: Neus Ibáñez i Carlos Gómez-Bellver.