LIFE medCLIFFS participa a la Setmana de la Natura 2023

En motiu de la Setmana de la Natura 2023 (del 22 maig al 5 juny) es va organitzar una ruta divulgativa a Tamariu per conèixer la flora dels hàbitats litorals de la Costa Brava. Es va sortir des de l’inici del tram C16 (just a la carretera) i es va baixar fins a la Cala Pedrosa, per així poder veure també flora autòctona de les pinedes mediterrànies.

Ruta de descoberta LIFE medCLIFFS durant la Setmana de la Natura 2023. Crèdits: Neus Ibáñez.

En aquesta sortida de descoberta es van registrar a l’aplicació iNaturalist tant especies autòctones com al·lòctones, i es va aprofitar per explicar el projecte LIFE medCLIFFS als assistents i animar-los a fer-se’n voluntaris.

 

Senecio pterophorus. Crèdits: Neus Ibáñez.

Respecte a les espècies al·lòctones cal destacar l’abundància d’exemplars d’Ailanthus altissima i la presencia d’un gran exemplar de Senecio pterophorus (veure foto), present a la Costa Brava en poques localitats (Tossa –veure noticia-, Tamariu i Santa Cristina d’Aro). Aquest és una espècie relativament rara però que és molt invasora en altres zones de Catalunya com per exemple a la conca del Besòs.

 

 

Tradescantia fluminensis. Crèdits: Neus Ibáñez

També vam veure Delairea odorata, Pittosporum tobira (molt abundant a la riera) i Tradescantia fluminensis (veure foto), aquesta darrera més procliu a créixer en ambients ombrívols o frescals.

 

Impacte de les invasores sobre la flora autòctona

Un cas molt significatiu del perquè son necessàries les accions de conscienciació i lluita contra les espècies invasores el vam poder observar de primera mà en aquesta passejada.

Llentiscle (a l’esquerra) literalment esclafat pel pes del Senecio angulatus. Crèdits: Carlos Gómez.

Com ja hem vist en diversos trams, Senecio angulatus s’observa cada cop més freqüentment enfilant-se sobre exemplars de llentiscle (Pistacia lentiscus), planta nadiua comú als sotaboscs de pinedes i alzinars, el qual arriba a col·lapsar pel pes de les tiges i fulles carnoses del seneci (veure imatge).

 

 

Text: Neus Ibáñez i Carlos Gómez-Bellver.