Sessió de presentació dels recursos educatius LIFE medCLIFFS

El passat divendres 6 d’octubre, al Centre de Recursos Pedagògics (CRP) de Figueres, va tenir lloc una sessió de presentació dels recursos educatius creats en el marc del LIFE medCLIFFS. La presentació va anar a càrrec de Mariona Cots de l’Associació La Sorellona, entitat encarregada del disseny i creació d’aquests recursos.

La sessió estava dirigida als responsables del Centres de Recursos Pedagògics (CRPs) de les tres comarques de la Costa Brava (Alt Empordà, Baix Empordà i la Selva). Hi van assistir també alguns dels responsables de les entitats promotores d’aquests recursos educatius: Parc Natural de Cap de Creus, CILMA de la Diputació de Girona i Institut Botànic de Barcelona (centre mixt CSIC-Ajuntament de Barcelona).

Presentació del material educatiu.

L’objectiu era fer conèixer els recursos educatius per tal que els CRPs puguin inspirar les escoles a fer-ne ús: quatre jocs de taula fascinants, cadascun d’ells dissenyat per a un públic específic i amb l’objectiu de fomentar la consciència ambiental, la cooperació entre els participants i la comprensió de la flora autòctona i les espècies invasores a la regió de la Costa Brava.

Invasora a la Vista va ser el primer joc presentat. Destinat a nens i nenes d’educació infantil i cicle inicial, aquest joc convida als joves jugadors a identificar plantes autòctones i invasores, ajudant-los a comprendre la importància de la biodiversitat. Amb un temps de joc d’entre 30 i 50 minuts, els participants han de descobrir l’origen de les plantes i situar-les en un mapa mundial, reforçant la seva comprensió de la flora local.

El segon joc, Temps de medCLIFFS, està pensat per a un públic familiar que abasta des de cicle inicial fins a mitjà. Aquest joc fomenta la comunicació i la comprensió d’importants conceptes relacionats amb la conservació i la biodiversitat. Les fases de definició i representació mitjançant mímica afegeixen un element d’entreteniment i creativitat a l’aprenentatge.

El tercer joc, Penya-segats amenaçats, està dirigit a un públic més gran, que inclou cicle mitjà i cicle superior, així com públics familiars interessats en la conservació. Aquest joc impulsa la col·laboració i la resolució de problemes. És un joc cooperatiu on les decisions dels jugadors afecten la restauració i recuperació de l’hàbitat, reflectint d’aquesta manera la complexitat de la conservació de l’ecosistema local.

Finalment, el quart joc, InvasoresCIDE, està dirigit a estudiants d’educació secundària obligatòria (ESO). Aquest joc més complex permet als jugadors escollir personatges, cadascun amb unes qualitats determinades i complementàries, i prendre decisions estratègiques per gestionar les plantes invasores i protegir les autòctones. El joc reflecteix els reptes reals de la conservació de l’ecosistema.

Durant la sessió, els participants van tenir l’oportunitat de testar aquests jocs i experimentar-los en primera persona, constatant com aquests recursos faciliten de manera eficaç la identificació de la flora autòctona i de la flora invasora, així com la comprensió del complex repte que implica la gestió de les plantes invasores a la Costa Brava.

Els participants van testar els diferents jocs durant la sessió.

Tot i que la creació d’aquests recursos educatius no estava prevista inicialment en el projecte LIFE medCLIFFS, es va veure necessari poder canalitzar una part del pressupost a la seva creació, per tal d’apropar al públic més jove a la conservació de la biodiversitat de la Costa Brava i facilitar la comprensió de la importància de preservar les espècies autòctones, de forma divertida i amena, i contribuir així a una major consciència i respecte pel medi ambient.

Amb un pressupost limitat, s’han pogut editar 15 unitats del joc Invasora a la vista, 25 unitats del joc Temps de medCLIFFS, 35 unitats del joc Penya-segats amenaçats i 30 unitats del joc InvasoresCIDE. D’aquesta manera, tant als CRPs com a la Diputació de Girona i al Parc Natural de Cap de Creus, es disposa de les unitats i reposicions necessàries de cada joc per tal que un grup-classe (25 alumnes) hi pugui jugar de forma autònoma.

Tots els jocs estan disponibles en préstec per a l’ús d’escoles, instituts i altres entitats que puguin estar-hi interessants. En el cas d’entitats de les comarques de Costa Brava, el préstec es farà a través del corresponent CRP. Si l’entitat està fora de l’àmbit de la Costa Brava, el préstec es farà a través del CILMA de la Diputació de Girona. Finalment, el Parc Natural de Cap de Creus disposa dels seus propis jocs per tal de poder incloure aquests recursos de forma regular en el seu programa d’activitats d’educació ambiental.

Per tal de promoure l’ús dels jocs LIFE medCLIFFS, durant aquesta tardor i fins a final d’any es duran a terme diverses sessions formatives per a equips directius i docents, així com també dinamitzacions amb els alumnes per a aquelles escoles que ho sol·licitin.

 

Text: Arnau Bosch Guiu