Participem al congrés XVII OPTIMA

Cap de Zafferano, situat a l’est de Palerm.

Recentment, s’ha celebrat la 17a edició del congrés d’OPTIMA (Organization for the Phyto-Taxonomic Investigation of the Mediterranean Area) a la ciutat d’Erice, al nord-oest de Sicília. Aquest esdeveniment té lloc cada tres anys i es centra en diferents aspectes de la botànica dins de l’àmbit de la Mediterrània. En aquesta ocasió han concorregut 160 botànics de 26 països, entre els quals han participat dos tècnics de l’Institut Botànic de Barcelona, els doctors Jordi López-Pujol i Carlos Gómez-Bellver, per a presentar el projecte LIFE medCLIFFS a la Costa Brava. Aquest està centrat en la conservació de l’hàbitat HCI 1240 de penya-segats del litoral mediterrani amb ensopegueres (Limonium spp.) endèmiques i el maneig de les plantes invasores que els amenacen.

Els objectius principals del projecte es van explicar durant una exposició oral amb el títol: LIFE medCLIFFS: towards an integrative management of invasive plant species in the Costa Brava (North-east Iberian Peninsula). Per altra banda, es va explicar en una altra presentació la necessitat de millorar el coneixement de la flora al·lòctona i invasora al nord-est de la Mediterrània, amb el títol de Cataloguing the alien flora of north-western Mediterranean basin: recent efforts and future prospects.

 

 

Carlos Gómez-Bellver presentant el pòster sobre les novetats florístiques.

Paral·lelament, es va presentar un pòster sobre algunes novetats florístiques, en dos casos primeres citacions a nivell europeu, que van ser observades durant les tasques de disseny dels trams de seguiment de 33 espècies invasores o potencialment invasores a la Costa Brava.

Després de la clausura del congrés, els dos tècnics van aprofitar per visitar l’hàbitat 1240 al Cap de Zafferano, situat a l’est de Palerm, que en aquest cas creix sobre un substrat calcari. Aquí vam constatar la presència d’ensopegueres on Limonium bocconei és endèmica, així com diverses altres espècies nadiues, algunes també presents a les poblacions de la Costa Brava, com el fonoll marí o la sempreviva. Malauradament també vam observar diverses plantes invasores, especialment Opuntia ficus-indica, Acacia saligna i Austrocylindropuntia subulata.

 

Text: Carlos Gómez-Bellver