LIFE medCLIFFS es presenta en societat

El Mas des Caials, a Cadaqués, ha estat l’escenari aquest divendres passat de la presentació del projecte LIFE medCLIFFS, que té el propòsit de concretar, durant els cinc propers anys, una línia estratègica per a la gestió de la flora exòtica invasora, cada cop més present en el medi natural del nostre territori.

Aquestes espècies exòtiques o al·lòctones són les que s’introdueixen en un medi del qual no són originàries i tenen la capacitat d’adaptar-se al nou ecosistema. Les comarques de Girona, especialment les seves zones costaneres, concentren el gruix d’aquestes plantes a Catalunya per factors com un clima temperat, un alt grau d’activitat humana i l’enclavament geogràfic, amb un corredor biològic i d’infraestructures que afavoreix el pas i l’expansió de molts organismes.

Posar-hi remei és imprescindible des del moment que la flora exòtica invasora amenaça els hàbitats naturals i es converteix en una de les principals causes de la crisi mundial de la biodiversitat, a més de repercutir també en la salut humana i les activitats econòmiques. L’acte d’avui ha servit per explicar les línies mestres d’aquest projecte, que neix amb una vocació integradora i en aquest sentit, s’hi han involucrat administracions públiques, científics, voluntaris, empreses i agents locals.

Hi han participat l’alcaldessa de Cadaqués, Pia Seriñana; el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Amat; la secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya, Anna Barnadas; el director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu; la directora de l’Institut Botànic de Barcelona, Teresa Garnatje, així com els tècnics encarregats del desenvolupament del projecte.

Les accions d’erradicació del projecte LIFE medCLIFFS es duran a terme íntegrament al Parc Natural del Cap de Creus, una de les zones més afectades del país per aquesta problemàtica. En concret, en l’actualitat, hi ha en total 313,6 hectàrees d’hàbitats (penya-segats litorals) amenaçats per la flora exòtica invasora.

Com a primer pas, s’han signat aquest migdia algunes de les autoritzacions i cartes de compromís amb propietaris dels terrenys, organismes públics i entitats per ajudar a promoure la participació ciutadana, principalment. La Diputació de Girona és l’encarregada de l’execució d’aquesta acció.

Clica aquí per conèixer quines entitats ja col·laboren amb LIFE medCLIFFS.

Crèdits fotografia: Judit Vilà