LIFE LETSGO Giglio visita el Parc Natural de Cap de Creus per conèixer el projecte LIFE medCLIFFS

El passat dijous 25 i divendres 26 de gener, vam rebre la visita al Parc Natural de Cap de Creus dels representants del Parc Nacional de l’Arxipèlag de la Toscana, de la Universitat de Firenze i de la companyia Nature and Environment Management Operators (NEMO), membres del projecte LIFE LETSGO Giglio. Aquesta visita tenia com a objectiu conèixer i intercanviar experiències del seu projecte LIFE i el LIFE medCLIFFS.

El projecte LETSGO Giglio té com a objectiu millorar la qualitat i el caràcter natural de l’ecosistema de l’illa de Giglio, protegint els seus hàbitats i les espècies que hi habiten. Durant la seva visita al Parc Natural de Cap de Creus, van mostrar un interès especial en les estratègies d’erradicació i control de l’ungla de gat (Carpobrotus spp.), una problemàtica que compartim. A Giglio, així com a altres illes de l’arxipèlag de la Toscana, l’erradicació de l’ungla de gat es va fer mitjançant la remoció manual (tal com es planteja fer amb el projecte LIFE medCLIFFS), el control químic i la cobertura de les zones envaïdes amb malla geotèxtil. Els resultats d’aquestes tres tècniques aplicades a les illes italianes, conjuntament amb repassos anuals, mostren una recuperació de la flora pocs anys després de les intervencions, fet que ens va sorprendre i esperançar. L’aplicació de control amb malla geotèxtil al Parc Natural de Cap de Creus és complicat degut a l’alta velocitat habitual del vent a la zona, però va resultar molt enriquidor conèixer les diferents estratègies de control i remoció aplicades a un entorn molt semblant al nostre.

LIFE LETSGO Giglio visita el Parc Natural de Cap de Creus.

A més de les accions centrades en el Carpobrotus, també vam compartir les nostres experiències en la gestió de la figuera de moro (Opuntia ficus-indica) i la gazània (Gazania rigens). La discussió va anar més enllà dels mètodes utilitzats, explorant les complexitats associades a l’erradicació del mufló, el control del conill salvatge i la restauració de boscos d’alzina i pi blanc, accions també contemplades pel LETSGO Giglio al seu entorn. A més, també van mostrar molt interès en els mètodes de control biològic, tant els empleats pel projecte LIFE medCLIFFS amb la caparreta vermella de l’opuntia (Dactylopius opuntiae), com en l’estudi de la Universitat de Girona finançat per la Diputació de Girona sobre l’ús de Verticillium sp. en el control biològic de l’ailant (Ailanthus altíssima). També van voler destacar el valor de que ens hagin arribat formes de control biològic fora del nostre control com el morrut de l’atzavara (Scyphophorus acupunctatus), que ha controlat i ha fet disminuir la població d’atzavares (Agave americana) a tota la Costa Brava.

Reunió amb els representants del Parc Nacional de l’Arxipèlag de la Toscana.

La col·laboració no es va limitar a l’intercanvi de coneixements, sinó que es va concretar en l’exploració conjunta d’iniciatives futures. Una d’aquestes iniciatives és la creació d’una xarxa de voluntariat per a la detecció primerenca d’espècies invasores, una idea que va cridar l’atenció del LETSGO Giglio, amb la intenció de replicar-la al Parc Natural de l’Arxipèlag de la Toscana.

Aquesta trobada va ser possible gràcies a les estratègies implementades pel LIFE medCLIFFS en matèria de comunicació i networking. Els plans de comunicació i la xarxa de voluntariat, que també vam compartir amb els nostres convidats, esdevenen eines crucials per a la replicació d’iniciatives exitoses a nivell regional, nacional i europeu.

En resum, aquesta trobada entre LIFE LETSGO Giglio i LIFE medCLIFFS representa una oportunitat per a la construcció de ponts i la creació de sinèrgies entre projectes LIFE, contribuint al benestar dels nostres ecosistemes costaners i estenent els beneficis de les accions exitoses més enllà de les fronteres.

Estem segurs que mantindrem la nostra col·laboració i continuarem compartint experiències per assegurar un futur més sostenible per als nostres entorns naturals.

 

Text: Arnau Bosch