Fent xarxa amb LIFE Vidalia

Networking LIFEmedCLIFFS & LIFEVidalia

El paisatge que es veu des del volcà de Cabeço Verde, a l’illa de Faial, a les Açores està dominat per vegetació exuberant que contrasta amb la foscor de la roca volcànica i el blau de l’oceà Atlàntic.

Com a casa nostra, a les Açores les plantes invasores també tenen un impacte negatiu en els hàbitats naturals i competeixen directament amb espècies endèmiques com ara la vidàlia (Azorina vidalii), una espècie per a la qual els companys de LIFE Vidalia estan treballant per a millorar-ne la conservació eliminant invasores dels hàbitats on creix.

Vidalia - Azorina vidalii

Vidàlia (Azorina vidalii), endemisme de les Açores.

Carbeço Verde - Pittosporum undulatum

Capçades de Pittosporum undulatum, de color verd clar, dominant la vegetació a Carbeço Verde.

Una de les espècies invasores més problemàtiques allà és Pittosporum undulatum, un arbust que pot arribar als set metres d’alçada. Va arribar a les illes per a ser emprada com a tanca verda, i ara creix per tot arreu a les Açores.

 

Fent xarxa

La setmana passada en Gerard Carrion del Parc Natural de Cap de Creus i la Roser Melero de l’Institut Botànic de Barcelona van visitar el LIFE Vidalia per aprendre de la seva experiència en treballs verticals d’eliminació d’invasores i per conèixer les tasques de conservació i educació ambiental que estan duent a terme.

Networking LIFEmedCLIFFS & LIFEVidalia

Foto d’equips LIFE Vidalia i LIFE medCLIFFS

Coneixent altres iniciatives

Van aprofitar l’estada per a presentar el LIFE medCLIFFS i els materials educatius que estem preparant amb La Sorellona, en el marc de la 15a Trobada d’Educació Ambiental organitzada pel Govern de les Açores.

Presentació de LIFE medCLIFFS

Roser Melero presentant el LIFE medCLIFFS al XV Encontro Regionais de Educaçao Ambiental

Allà van conèixer altres projectes LIFE, com el LIFE IP Azores Natura, el LIFE Beetles, el LIFE Snails i el LIFE IP CLIMAZ, així com el sistema d’Escoles Verdes de Portugal i altres iniciatives molt interessants d’educació ambiental.

Tornen amb nous coneixements, nous companys i moltes idees per aplicar a casa nostra, esperem poder posar-les en pràctica ben aviat!

Crèdits de les fotografies: Gerard Carrion Salip i Roser Melero Vilella.