Com fem el seguiment de poblacions vegetals grans i contínues?

Voluntaris LIFE medCLIFFS observant una població d'invasores durant la primera sortida de la Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS

El passat 4 de febrer es va dur a terme la primera sortida del Voluntariat LIFE medCLIFFS d’aquest 2023. Hi van assistir 24 persones, i vam resseguir el transsecte S1 que recorre el camí de ronda de Blanes i s’inicia just on acaba el Jardí Botànic Mar i Murtra.

La sortida va servir per resoldre un dels dubtes que sovint tenen els voluntaris en fer el seguiment del seu transsecte: què fem quan una població és molt gran i contínua?

Vam veure in situ que en aquest cas el millor és fer una primera cita amb una foto a l’extrem nord, una foto al mig, i una foto a l’extrem sud, i així tenim la referència de com és de gran la població per poder fer el seguiment l’any següent i poder veure si ha augmentat, i d’aquesta manera poder detectar quines espècies s’expandeixen més ràpidament.

Millores en la recollida de dades

La sortida va servir, a més, per recordar el procés d’alta al projecte iNaturalist de la Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS, que és l’eina que es fa servir per a recollir les dades de seguiment dels transsectes i només és accessible per invitació. En aquesta eina s’ha introduït un nou camp de validació que permet conèixer si les cites aportades ja han estat revisades i validades per part dels tècnics del projecte.

Durant la visita, els voluntaris van poder preguntar altres dubtes que els han anat sorgint durant el seguiment, com per exemple: com es compten els exemplars de Carpobrotus sp., amb un port entapissant, o d’Arundo donax, amb molts fillols; quants cops a l’any s’ha de fer el seguiment; quantes fotos s’han de fer per cada cita; o a quants metres del camí hem d’anotar cites.

També es van recollir els suggeriments dels voluntaris per fer més fàcil i efectiva la recollida de dades, com per exemple, automatitzar el camp del codi de transsecte per evitar errors i diferenciar els tipus de preguntes amb codis de color per no perdre’s quan s’agafen les notes al camp.

Observació de l’escapament de la flora exòtica

El transsecte S1, en estar situat just al costat del Jardí Botànic Mar i Murtra, ens va permetre veure com les espècies exòtiques sovint escapen dels jardins botànics i prosperen cap als penya-segats.

I tot seguint el camí de ronda, vam poder passar també per sota els jardins de les cases que donen al mar, on també vam poder veure que algunes plantes s’escapaven cap al medi natural.

Vam poder veure Agave americana, Arundo donax, Carpobrotus sp., Chenopodium nutans, Dimorphoteca ecklonis, Drosanthemum floribundum, Kalanchoe ×houghtonii, Mesembryanthemum nodiflorum, Opuntia ficusindica i Pittosporum tobira.

L’espècie destacada de la sortida va ser l’enfiladissa de ramell groc, Senecio angulatus, que està ocupant una àrea molt gran del transsecte i està ofegant plantes autòctones com el llentiscle (Pistacia lentiscus) o l’aladern (Rhamnus alaternus).

També vam poder observar que les invasores i exòtiques escapades afecten el liquen Roccella phycopsis, una espècie catalogada com a vulnerable al Catàleg de flora amenaçada de Catalunya, sobretot en els penya-segats orientats al nord.

 

No et perdis la propera sortida, serà el dissabte 25 de març 2023

T’hi esperem!