Ciència ciutadana al Cap de Creus

Arnau Bosch & Neus Ibáñez

El passat 15 d’octubre es van realitzar dues sortides botàniques, dirigides per l’Arnau Bosch i la Neus Ibáñez, al Cap de Creus; una al matí a la Punta de s’Alqueria, i l’altre a la tarda prop de la Badia de Guillola.

La sortida del matí es va dur a terme gràcies al projecte LIFE medcliffs, coordinat per l’Institut Botànic de Barcelona i que va néixer l’octubre de l’any passat. Aquest projecte té com objectiu estudiar la flora invasora dels penya-segats de la Costa Brava i com aquesta afecta als endemismes d’aquesta zona. Aquests endemismes són dues ensopegueres (Limonium tremolsii, quasi amenaçada i L. geronense, vulnerable) i Seseli farrenyi (en perill) (segons les categories de la IUCN).

Els voluntaris estudiaran les poblacions de les espècies invasores fent el seguiment d’un o més transsectes. Autor: Arnau Bosch.

Una part molt important d’aquest projecte és la ciència ciutadana; mitjançant la creació de dues xarxes (una d’observadors i l’altre de voluntaris) es pretén obtenir dades d’espècies invasores de la zona i amb les dades d’algunes d’elles fer mapes de risc per veure com poden avançar en aquest territori en un futur.

La sortida del dia 15 va ser la primera sortida al camp de voluntaris (16 participants), i se’ls va  ensenyar com fer el seguiment de les poblacions de 33 invasores de la zona durant els cinc anys que durarà el projecte. La tasca d’aquests voluntaris es estudiar les poblacions d’aquestes espècies en un o més transsectes (s’han definit transsectes d’un km al llarg de tota la Costa Brava) i aportar dades anuals mitjançant el projecte creat a iNaturalist “LIFE medCLIFFS – Xarxa de voluntaris”.

Els participants a les sortides de camp van conèixer de primera mà com es recullen les dades al camp. Autor: Arnau Bosch.

Durant la sortida es va resseguir el transsecte N24 i es van poder observar 11 invasores i alguns exemplars de Limonium geronense. Les dades que es van incorporar en el formulari de l’iNaturalist van ser: codi del transsecte, numero d’individus, presencia d’adults reproductors, adults vegetatius, juvenils, àrea de recobriment i presència de la caparreta Dactylopius opuntiae (aquesta afecta a les plantes d’Opuntia, i s’està utilitzant en el projecte com control biològic d’aquesta invasora).

Tots aquests voluntaris actualment estan fent el curs de plantes invasores que s’imparteix gràcies a l’Associació Flora Catalana (sòcia integrant del projecte LIFE medCLIFFS) i un cop acabin aquest curs i les sortides de camp, ja podran començar a agafar dades dels seus transsectes..

Durant el Bioblitz es van realitzar 110 observacions vegetals d’un total de 65 espècies. Font: iNaturalist.

Per altra banda, la sortida de la tarda, prop de la Cala Guillola, va tenir lloc gràcies al Primer Bioblitz al Parc Natural de Cap de Creus coincidint amb el CCAW (Cap de Creus Autumn Weekend, un cap de setmana intensiu d’anellament científic d’ocells al Parc). Un Bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l’objectiu principal de fer un recompte d’espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat present en una determinada regió. En aquest Bioblitz, organitzat pel Parc Natural de Cap de Creus, EmpordaiNat i IAEDEN, i amb la col·laboració de l’Institut Botànic de Barcelona (entre d’altres) es van recollir totes les dades obtingudes a iNaturalist dins de tot el Parc Natural de Cap de Creus mitjançant el projecte creat expressament per a aquest esdeveniment. Es van fer tallers i recorreguts d’aus, abelles i altres insectes pol·linitzadors, papallones diürnes, aràcnids, rèptils, ortòpters, flora, mamífers, amfibis i papallones nocturnes. El recorregut de Flora, portat a terme per l’Arnau Bosch i la Neus Ibáñez es va comptar amb 23 participants i va permetre registrar 110 observacions (de les 362 de tota la jornada) de 65 espècies (30,09% de totes les espècies del projecte).