El passat 25 de març es va dur a terme la segona sortida del Voluntariat LIFE medCLIFFS d’aquest 2023, aquest cop a Tossa de Mar. Hi vam assistir 12 persones i vam resseguir els transsectes S13 i S14, començant la sortida just a l’inici de les muralles de la vila vella de Tossa.
Durant la sortida vam veure abundants poblacions de Matthiola incana pel voltant de la muralla, i una gran extensió de Lonicera japonica a la platja del Codolar.
Dimorphoteca ecklonis. Crèdits: Flora Catalana.
També vam poder veure Agave americana, Arundo donax, Carpobrotus sp., Chenopodium nutans, Gazania rigens, Dimorphoteca ecklonis, Matthiola incana, Lonicera japonica, Opuntia ficus-indica i Pittosporum tobira.
A més d’aprendre com reconèixer aquestes plantes, la sortida va servir també per explicar el procés d’alta al projecte iNaturalist als nous voluntaris de la Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS.
Observant la flora invasora dels penya-segats a Tossa de Mar. Crèdits: Isabel García Zafra.
També es va discutir sobre la distancia mínima a que han d’estar les poblacions per a definir-les com dues poblacions diferents, i sobre com fer el seguiment de poblacions molt grans i contínues.
Senecio pterophorus a Tossa de Mar
Senecio pterophorus. Crèdits: Carlos Gómez-Bellver.
L’espècie destacada de la sortida va ser Senecio pterophorus, que vam detectar a prop del far de Tossa.
Aquesta es una espècie amb encara poques observacions a la zona però que s’ha de vigilar de prop perquè presenta un caràcter invasor a la Costa Brava.