A través de l’acció C2, liderada pel CSIC-IBB amb la participació del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) i l’Associació Flora Catalana, LIFE medCLIFFS ha engegat dues xarxes participatives de ciència ciutadana: la Xarxa d’Observadors i la Xarxa de Voluntariat.
L’objectiu final d’aquestes dues xarxes és doble:
- Sensibilitzar a la població sobre la necessitat d’implicar-se en la conservació del medi natural, així com formar i informar sobre quines espècies al·lòctones creixen al nostre litoral i quins problemes causen si esdevenen invasores.
- Obtenir dades de qualitat, inexistents abans de l’inici del projecte, sobre presència i ecologia d’espècies de flora al·lòctona (invasora i potencialment invasora) naturalitzada en l’hàbitat 1240 de la Costa Brava i Cap de Creus, que puguin servir per a modelitzar el risc d’invasió de cada espècie.
XARXA D’OBSERVADORS LIFE medCLIFFS
L’objectiu d’aquesta xarxa és implicar al públic en general en la conservació del medi natural, a través del registre online d’un mínim de 600 observacions/any de la flora al·lòctona invasora i potencialment invasora present en hàbitats litorals de la Costa Brava i Cap de Creus.
Per fer-ho s’ha creat el projecte LIFE medCLIFFS – Xarxa d’Observadors a la plataforma iNaturalist, on s’ha definit l’àmbit de recollida d’observacions i un total de 180 espècies de flora al·lòctona potencialment observables.
La participació a la xarxa és totalment lliure i no implica cap compromís de permanència. Totes les dades registrades en l’àmbit del projecte són revisades i validades per experts del CSIC-IBB i MCNB. D’aquesta manera totes les observacions passen a formar part de la xarxa GBIF de dades de biodiversitat mundial.
Vols formar part de la Xarxa d’Observadors LIFE medCLIFFS? Informa-te’n aquí
XARXA DE VOLUNTARIAT LIFE medCLIFFS
Aquesta xarxa té com a objectiu formar a un mínim de 200 persones en la identificació i seguiment de flora invasora per tal de recollir dades de qualitat sobre l’ecologia i fenologia d’una trentena d’espècies al·lòctones invasores i potencialment invasores presents a la Costa Brava i Cap de Creus.
El seguiment es duu a terme en un centenar de trams de costa (transsectes) on és prioritari recollir dades sobre l’abundància, distribució i fenologia de les plantes invasores. Aquests trams han estat definits al llarg de la Costa Brava, resseguint els camins de ronda litorals.
Qualsevol persona amb un mínim de coneixement de flora pot participar a través de l’apadrinament d’un o més transsectes. El compromís de participació és de fer el seguiment periòdic dels transsectes apadrinats i per fer-ho, LIFE medCLIFFS posa a disposició dels participants un curs de formació específic en flora invasora litoral, materials de suport i de diverses sortides de camp totalment gratuïtes.
La Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS està gestionada a través de la web de l’Associació Flora Catalana, on es pot emplenar el formulari per a fer-se’n voluntari de forma totalment gratuïta.
Anualment es duu a terme una Trobada del Voluntariat LIFE medCLIFFS per tal d’intercanviar coneixements i posar en relleu l’ús de totes les dades recollides per part dels participants.
1a Trobada del Voluntariat LIFE medCLIFFS – IBB 2023
2a Trobada del Voluntariat LIFE medCLIFFS – Prevista per Novembre 2024
3a Trobada del Voluntariat LIFE medCLIFFS – 2025
Vols formar part de la Xarxa de Voluntariat LIFE medCLIFFS? Informa-te’n aquí