QUI SOM: Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB)

El Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) és una institució amb més de 140 anys d’història que conserva un patrimoni de més de tres milions d’exemplars en els àmbits de la mineralogia, la petrologia, la paleontologia, la zoologia i la botànica. La seva història es remunta a finals del segle XIX i parteix del llegat de les col·leccions que el naturalista Francesc Martorell i Peña va donar a la ciutat, i que constituïren la base del que va ser el primer museu públic de Barcelona. Aquest valuós fons s’ha anat enriquint any rere any amb espècimens obtinguts gràcies a donacions particulars, a convenis amb el Parc Zoològic i els parcs naturals de Catalunya, i també per la pròpia recerca del Museu. El Museu conserva actualment unes col·leccions que són testimoni del patrimoni natural de Catalunya, i de la diversitat biològica i geològica d’aquest país.

El MCNB és un ens públic que té com a objectius la conservació, la investigació i la difusió del medi natural. El seu objectiu és generar unes experiències que estimulin l’exploració, l’aprenentatge, l’estimació, el gaudi, el diàleg i la participació entre el públic. A través de les seves exposicions i activitats públiques, el MCNB sensibilitza els visitants sobre la importància de la conservació de la biodiversitat amb el propòsit de contribuir a conservar-lo i de crear una societat més informada, connectada i responsable amb la natura. La missió del Museu s’alinea amb la Declaració Buffon, acordada l’any 2007 per 93 institucions d’història natural (museus, instituts de recerca, jardins botànics, zoològics…) de 36 països i de tots els continents. La declaració afirma que la ciència és vital per a la gestió sostenible de la biodiversitat i els ecosistemes i, mitjançant aquesta, per a la supervivència de la població humana.

Treball de camp per estudiar les plantes invasores a Montjuic

 

Actualment el MCNB està distribuït en diferents seus situades en tres espais estratègics de la ciutat: el parc de la Ciutadella, la muntanya de Montjuïc i el parc del Fòrum. Al primer es troben el Centre Martorell d’Exposicions i el Castell dels Tres Dragons, mentre que a Montjuïc hi ha el Jardí Botànic, el Jardí Botànic Històric, i l’Institut Botànic de Barcelona. Al parc del Fòrum s’allotgen les noves instal·lacions destinades principalment a programes públics: exposicions, tallers, conferències i mediateca. El Centre Martorell d’Exposicions i el Castell dels Tres Dragons contenen el gruix principal de la col·lecció.

 

L’Institut Botànic de Barcelona (IBB), que és la institució involucrada en el projecte LIFE medCLIFFS, és un centre mixt format pel “Consejo Superior de Investigaciones Cientificas” (CSIC) i el MCNB. La part del MCNB que participa en el projecte està implicada en les accions de seguiment de plantes invasores a la Costa Brava i de les plantes autòctones treballades en el projecte (L. geronense, L. tremolsii i Seseli farrenyi). També participa en les accions de voluntariat liderant les sortides, la creació dels recursos pels voluntaris, i la seva formació al camp.

En els darreres 15 anys l’IBB ha liderat múltiples projectes de conservació d’espècies en perill d’extinció a Catalunya, així com la detecció de flora al·lòctona i invasora. Actualment, l’IBB (MCNB) participa en un projecte INTERREG que desenvolupa diferents accions com el seguiment de la flora invasora dels Pirineus a través de la ciència ciutadana per tal d’avaluar el seu grau d’expansió i el seu impacte en la flora autòctona. A més, des del 2010 el MCNB i l’IBB organitzen el BioBlitzBCN (amb uns 700 participants/any), un esdeveniment de ciència ciutadana on experts i ciutadans treballen conjuntament per tal d’estudiar la biodiversitat en parcs urbans i altres zones de la ciutat de Barcelona. Destacar que entre els seus programes, el MCNB (concretament el Jardí Botànic de Barcelona), va portar a terme la germinació de Seseli farrenyi, una planta endèmica i en perill crític que creix al Cap de Creus, amb l’objectiu d’obtenir llavors i plàntules viables per ser reintroduïda al medi natural. Finalment remarcar que el MCNB disposa d’una important oficina de comunicació capaç de difondre els estudis desenvolupats i fomentar la participació en projectes de ciència ciutadana.

Plàntula de Seseli farrenyi reproduïda a partir de llavors als hivernacles del Jardí Botànic de Barcelona

Investigadors de l’IBB participant al BioblitzBCN de l’any 2015 a la muntanya de Montjuïc