Últimes pinzellades del 2024
Música de les Plantes – Una activitat en petit comitè que es va fer per la jornada de Viu Montjuïc aquest any va ser la “Música de les plantes”. Una activitat que convidava als visitants a l’Institut Botànic de Barcelona i on van poder gaudir dels sons recopilats amb un dispositiu de diferents espècies vegetals, entre elles les autòctones i les invasores del projecte LIFE.
Bioblitz – Mas Ventós – El Bioblitz d’aquest any fou a Mas Ventós. Una jornada on gent de tot arreu es va reunir per a observar i enregistrar observacions de totes les espècies que trobaven aiNaturalist. Aquí la planta que va destacar sobre la resta va ser Senecio inaequidens, una planta no tan trobada a la costa, però molt més present a mesura que anem cap a l’interior.
Presentacions del Codi de Conducta – Ja hem tret el Codi de Conducta per evitar el comerç i l’ús de plantes al·lòctones invasores. Una guia de bones pràctiques, destinada sobretot als professionals del sector de la planta viva, per a evitar la producció i dispersió de plantes invasores i preservar els nostres entorns naturals amb la vegetació autòctona i sobretot les espècies amenaçades.
Nous mapes! – Aquest 2024 hem aconseguit tenir ja mapes preliminars per a 15 espècies. Aquests serviran com a nova eina per avaluar l’estat d’invasió de cada espècie (de moment es disposen només per a les 15 espècies escollides) i prioritzar-ne la gestió. Els mapes s’han basat en dades recollides dels voluntaris del projecte i se seguiran actualitzant amb les noves dades del 2025.
Novetats pel 2025
Material renovat pels voluntaris (vídeos de Youtube) – Recordem a tots els voluntaris, i gent que tot just estigui coneixent el projecte, que hem actualitzat el material audiovisual del projecte disponible al web de Flora Catalana. Pel què us convidem a reveure els tutorials a la vegada que animem a tothom a familiaritzar-se amb el nou portal de Flora Catalana.
Nou compte de Bluesky! – El projecte LIFE medCLIFFS enceta nou perfil, ara a Bluesky. Sense deixar de fer servir twitter/X o instagram però degut a l’auge de moviment a la nova xarxa social, el projecte s’hi sumarà. Tindrem activitats i notícies més al dia amb un enllaç al blog del projecte per a més detalls i informació.
Temps de Flors 2025 – Repetirem amb una novaexposició de flors i plantes vives, tan per exposar la problemàtica com per gaudir d’uns dies de festes i colors.
Nous formats de sortides de voluntaris – Les noves sortides per a voluntaris del 2025 s’organitzaran lleugerament diferent. Seguirem repassant els criteris i canvis de metodologia per recollir dades a la vegada que explorarem la vegetació autòctona. De manera que convidem als voluntaris a venir a les sortides cara l’any vinent per redescobrir la riquesa florística de casa nostra.