El passat 20 de febrer es va celebrar a l’Institut Botànic de Barcelona el Fòrum Professional de Jardineria. El Jardí resilient mediterrani. Un esdeveniment organitzat pel Gremi de Jardineria de Catalunya que va reunir a diferents professionals del sector en una jornada de sostenibilitat, innovació i visió al futur de la jardineria.
El projecte LIFE medCLIFFS va poder participar-hi amb una paradeta compartida amb Viles Florides a l’espai “Marketplace” on s’oferia informació sobre la situació de les plantes invasores a Catalunya i de la importància d’estar actualitzat i alerta sobre aquesta problemàtica.
La Sònia Garcia, responsable del projecte, va participar en la taula rodona de “Plantes, sòls i biodiversitat”. Es va parlar de la relació del sòl i la resiliència de les plantes igual que les pràctiques que poden contribuir a mantenir un sòl sa. Per part del LIFE, la Sònia va exposar alguns exemples d’efectes que tenen les plantes invasores directament al terreny. Respecte el sòl algunes de les invasores que tenim poden alterar severament les condicions fisicoquímiques d’aquest. Un exemple són les espècies de Carpobrotus que n’altera el pH i el seu creixement prostrat també recobreix el sòl de tal manera que la llum no arriba al terra i no permet el creixement d’altres espècies. Altres efectes que es van comentar van ser les al·lelopaties, on plantes alliberen compostos al·lelopàtics. Aquests són compostos químics que alteren les condicions del sòl, inhibeixen la germinació d’altres espècies, o inclús la promouen quan no seria la seva època de germinació causant-ne una mort prematura.
Per la part de biodiversitat, la Sònia va comentar com el cultiu de plantes amb potencial invasor pot comportar un canvi en la dinàmica de la comunitat vegetal al lloc on es planten. Una mala gestió d’aquestes també pot resultar en desequilibris ecosistèmics si no es detecten aviat i aquestes es dispersen lliurement. És per això que es va presentar el Codi de Conducta i les llistes del projecte per donar eines als diferents implicats en el sector de les plantes vives per poder detectar i evitar casos problemàtics.
Aquest discurs va tenir punts de vista diversos però es va notar un bon recolzament i conscienciació per part d’alguns assistents com l’Associació Gestió Natural i l’Ajuntament de Malgrat de Mar.
Durant l’estona de “networking” i el pica-pica unes quantes entitats van mostrar-se interessades en el tema i es van atansar a la taula del LIFE per acabar d’informar-se del projecte, les llistes i el codi. D’aquest últim se’n van poder repartir uns quants i es van aconseguir ja les primeres firmes d’adhesió al Codi de Conducta.
Text i fotos: Edgard Mestre