Presentacions del LIFE medCLIFFS i col·laboracions amb altres projectes

Ja al seu tercer any de vida, el projecte LIFE medCLIFFS ha agafat cert cos i rellevància a nivell local, estatal i fins i tot europeu, com s’ha pogut veure amb els intercanvis de coneixements i sobretot les metodologies amb Itàlia. Aquí es recullen algunes accions que s’han dut a terme aquest inici de març per part de la divulgació i transferència de coneixements del projecte a altres zones d’Espanya, zones troncals del projecte i d’altres properes però on no arriba el LIFE.

 

XIV Seminari de seguiment de la xarxa de Parcs Nacionals

– 3, 4 i 5 de març de 2025

Basat en el tema “Invasions biològiques als parcs nacionals” que ha vertebrat enguany el “Seguimiento a largo plazo en la Red de Parques Nacionales”, dintre la Xarxa de Parcs Nacionals de la CENEAM (Centro Nacional de Educación Ambiental) un centre de referència en educació sobre sostenibilitat que pertany al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, es va convidar al projecte LIFE medCLIFFS per a promocionar les estratègies que se segueixen per a monitoritzar i combatre les espècies al·lòctones invasores (EAI).

Xerrada de l’Arnau Bosch sobre el LIFE medCLIFFS durant el XIV Seminari de seguiment de la xarxa de Parcs Nacionals.

 

L’Arnau Bosch, en representació del LIFE medCLIFFS, va explicar el projecte i com la modelització i els mapes són eines útils per a la gestió d’espècies al territori; el Codi de Conducta, com a eina preventiva; i les xarxes d’iNaturalist, com a participació ciutadana. Aquests últims van ser els dos punts més captivadors: sobre el primer, a Parcs Nacionals i la seva xarxa d’influència es va mostra interès en crear un document similar per a zones afectades; i sobre el segon, per a les xarxes d’observadors desenvolupades dels Parcs busquen com mantenir als usuaris implicats. La resposta per part del projecte actualment és una adaptació a cada situació, fent activitats de divulgació, sortides, i fent servir una via com Telegram, que agilitza la comunicació directa i l’organització amb els usuaris.

Alguns parcs com Doñana i Illes Cíes van mostrar gran interès per els mètodes de remoció de espècies de Carpobrotus i Opuntia i el seu èxit dins i fora el Parc Natural.

 

IX Jornades de presentació d’estudis del Parc Natural de Cap de Creus

6 de març de 2025

Xavier Soler presentant les accions de remoció de plantes invasores al Cap de Creus.

Són unes jornades, obertes a tothom, organitzades en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) on es presenten els resultats de diferents estudis que es realitzen al Parc, tant en àmbit terrestre com marí. S’hi van presentar varis estudis i actuacions relacionades amb la divulgació del coneixement d’aquest territori i que serveixen per a millorar-ne la seva gestió. A la vegada es promou la transferència de coneixement entre entitats, institucions i el públic general per ajudar a reconèixer millor el territori i poder detectar quines necessitats hi poden haver.

Per part del LIFE, en Xavier Soler va presentar la feina feta durant el 2024 en el marc del projecte. Enfocat sobretot en la metodologia de gestió per les diferents espècies objectiu, les àrees d’actuació públiques i privades i els acords que es van fer amb els privats. Uns acords que recullen el compromís d’eliminar les espècies objectiu de la zona, ja per part dels tècnics del LIFE medCLIFFS com pels mateixos amos, i esperar-se una verificació de les actuacions portades a terme.

Presentació d’estudis del Parc Natural del Cap de Creus a Vilajuïga.

 

Taula de Governança del projecte “Gestió i conservació del litoral de l’EIN Castell – Cap Roig”

11 de març de 2025

Aquest projecte és una iniciativa finançada pel departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat que ha recollit 12 entitats per a gestionar espais naturals protegits de la província de Girona.

Concretament aquest se centra a la zona de bosc i penya-segat costaner entre Palamós i Palafrugell i incloent la part de zona marítima. Respecte el projecte LIFE aquest Espai d’Interès Natural (EIN) queda entre els trams C11 i C12. Així doncs després de la primera reunió d’aquesta taula de Governança es pretén buscar una col·laboració entre ambdós projectes. Des del LIFE s’aporta coneixement sobre la gestió de les plantes invasores que es poden trobar a l’EIN, mentre que aquest nou projecte proporcionarà dades sobre la mateixa problemàtica, en la que treballa el LIFE, en una zona que queda entremig del territori LIFE i no té transsectes, per tant no està monitoritzada.

Membres de la Taula de Governança, d’esquerre a dreta: Ivan Bustamante (Serveis Territorials de la Generalitat), Alexandra Verdaguer i Pau Ortega (Associació Naturalistes de Girona), Edgard Mestre (LIFE medCLIFFS), Josep Vilanova (Ajuntament de Palamós), Noemí Pineda (Serveis Territorials de la Generalitat) i Rut Palomeque (Ajuntament de Palafrugell).

 

Acabada la reunió va quedar reflectit que un dels temes més rellevants és investigar com donar a conèixer la problemàtica de les invasions biològiques a la gent del territori. Conscienciant a la població és la manera de millorar la gestió i prevenir que més espècies invasores arribin en un futur.

 

Text: Edgard Mestre

Fotos: Arnau Bosch, Joan Bech i Pau Ortega