Les plantes invasores suposen una amenaça important per als ecosistemes mediterranis, i posen en risc la seva biodiversitat. Amb l’objectiu de conscienciar i prevenir que aquesta problemàtica s’agreugi, el projecte LIFE medCLIFFS ha creat El Codi de Conducta per a evitar el comerç i l’ús de plantes al·lòctones invasores. Aquesta guia de bones pràctiques s’adreça al sector de la planta viva, tan productors (vivers) com comerciants (centres de jardineria), municipis i entitats dedicades a la jardineria pública i privada. El codi va ser presentat el passat 13 de novembre al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, i està disponible des de fa uns dies a la pàgina web del projecte.
Problema ambiental global amb impacte local
Plantes invasores com la canya (Arundo donax), present des de fa tantes generacions que ja forma part del nostre imaginari paisatgístic, o l’ungla de gat (Carpobrotus edulis), una espècie crassa originària de Sud-àfrica amb flors vistoses, han anat substituint progressivament la flora autòctona dels penya-segats mediterranis. Aquest fenomen és especialment preocupant en zones d’alt valor ecològic com el Parc Natural del Cap de Creus, on espècies endèmiques com els Limonium (L. geronense i L. tremolsii) i Sesseli farrenyi estan perill d’extinció.
A) Canya (Arundo donax), B) Sèseli del Cap de Creus (Seseli farrenyi), C) Ungla de gat (Carpobrotus edulis) i D) Ensopeguera (Limonium tremolsii).
Josep Maria Pagès, de l’Associació de Viveristes de Girona, i Sònia Garcia, responsable del projecte LIFE medCLIFFS i investigadora de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB, CSIC-CMCNB), expliquen que plantes reconegudes com invasores des de fa temps, com la mimosa (Acacia dealbata), encara es continuen comercialitzant en alguns casos, tot i estar prohibides.
“Atès que la gran majoria d’espècies invasores van ser introduïdes com a plantes ornamentals exòtiques, la col·laboració dels agents implicats en el comerç, distribució i ús d’espècies de plantes ornamentals és fonamental per abordar la situació,” explica Sònia Garcia.
Per la seva banda, Mercè Martínez, presidenta del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, ha manifestat el seu suport a les propostes, i suggereix que es podria estudiar l’adhesió al Codi de Conducta com a criteri favorable per a l’obtenció de les flors d’Honor de les Viles Florides. Altres experts com Jordi Ruiz i Lourdes Lobato, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, i Montserrat Vilà, professora d’investigació de l’Estació Biològica de Doñana, també han valorat positivament la iniciativa com una estratègia preventiva contra les espècies vegetals invasores.
Un codi per al benefici del medi ambient i del sector
El projecte promou una col·laboració entre institucions de recerca, professionals del sector de la planta viva i altres agents implicats, com entitats responsables de l’enjardinament urbà o escoles de paisatgisme i jardineria. A través del Codi de Conducta, es busca potenciar una jardineria responsable i contribuir a la protecció de la biodiversitat mitjançant accions concretes, com conèixer i complir la normativa de plantes prohibides, retirar de la venda (o evitar-ne l’ús) d’aquelles plantes que suposen un risc mediambiental i promoure l’ús d’espècies no invasores, entre d’altres.
El document inclou també dues llistes de plantes a evitar: la Llista de consens, amb plantes de les que hi ha acord científic sobre el seu comportament invasor (algunes d’elles, de fet, ja estan prohibides per llei), i la Llista de vigilància, que inclou espècies potencialment invasores.
Hi ha una tercera llista (la Llista blanca), accessible amb un codi QR des del propi Codi de Conducta, que és un recull extens de plantes autòctones i al·lòctones amb baix risc d’invasió. D’aquí ha sorgit la iniciativa “Planta’n una altra!”, que anima a substituir les plantes perjudicials per alternatives autòctones, o al·lòctones de baix risc, amb característiques similars a les espècies més conflictives. L’objectiu és oferir opcions, tant a productors i comercialitzadors, com a usuaris finals. Així es pot mantenir la seva activitat econòmica i no renunciar a espais enjardinats, sense el perill que representaria utilitzar espècies de plantes invasores o potencialment invasores.
Planta invasora amb diverses alternatives autòctones, o al·lòctones, de baix risc d’invasió.
El paper del ciutadà
A més del sector professional, la implicació del públic és clau, apunten els experts. Tant els consumidors actius, que trien comprar i plantar, com els passius, aquells qui gaudeixen de les zones enjardinades, tenen un paper decisiu. “Les seves eleccions poden marcar la diferència optant per espècies respectuoses amb el medi ambient i evitant aquelles amb caràcter invasor. Però, per a potenciar aquest canvi d’hàbits i avançar cap a un model més responsable, és necessària una tasca educativa i divulgativa per part de totes les parts implicades.” conclou Edgard Mestre, tècnic del projecte.